eva's voedingsadvies

Bekende diëten: Dukan dieet

Het Dukan dieet is overgewaaid uit Frankrijk en is daar immens populair. Het leuke is dat je vrij goed begeleid wordt door het boek en ook online is er veel informatie over te vinden. De bedoeling is om op een gezonde manier en met een combinatie van voeding en beweging je juiste gewicht te bereiken, maar dit ook nadien aan te houden. Hier gaan volgens Pierre Dukan, de ontwikkelaar van het dieet, de meeste andere diëten in de fout.

De berekening van het juiste gewicht is heel belangrijk. Mensen die beginnen met diëten weten soms niet goed hoe of waar ze moeten beginnen. Wanneer je geen onmogelijke eisen stelt aan je lichaam, is het veel makkelijker je doel te bereiken. Je lichaam kan dit gewicht aan en zou geen moeite mogen hebben om dit gewicht te behouden, zonder dat je er altijd gehumeurd bij loopt.

dukandieetboek, Standaard Boekhandel Century Center

Het Dukan dieet bevat ook een persoonlijk gedeelte dat je via de website kan bereiken. Aan de hand van door jou gespecifieerde gegevens wordt een persoonlijk afslankplan opgesteld, vol met tips en advies, en motivatie. Er is ook een follow-up plan, waarbij je wordt gecoacht dagelijks, en men ook reageert mocht het niet zo positief verloopt, hoe je iets kan doen aan je achterstand en meer van dat soort dingen.

Standaard is het Dukan dieet opgebouwd uit vier fasen. Qua structuur lijkt het een beetje op het proteïne dieet, maar inhoudelijk heeft het er weinig mee te maken en is het ook veel persoonlijker. Door deze structuur heeft het dieet een duidelijke en toegankelijke manier van werken, die je heel makkelijk meesleept.

Het Dukan dieet is in feite een opstap naar een volledig vernieuwde manier van eten en leven. Het is niet de bedoeling in te ongezonde gewoonten te hervallen. Door alle fasen van het dieet te doorlopen en de adviezen goed op te volgen, zou je dit in ieder geval hebben moeten geleerd!