eva's voedingsadvies

Gezond dineren

Dineren doen we over het algemeen wel goed. We gaan meestal 's avonds wel zitten voor een avondmaal, we nemen meestal wel de tijd om te koken. Gaan zitten doe je voor het diner overigens best aan tafel. Eten voor televisie is ongezond. Niet alleen zit je dan niet in de meest optimale positie voor het naar binnen werken van een maaltijd, ook is het niet aan te raden om eten als deel van "naar televisie kijken" te laten gebeuren. Je maag en hersenen zijn blijer met een afgesloten eet-moment, psychologisch is dit vooral belangrijk, en zo blijft het hongergevoel langer weg. Snacks vermijden dus!

Wat wel?

Een gezond diner bevat best eentje uit het volgende rijtje: aardappelen – rijst – pasta. Let op: het is de bedoeling dat je dit gedurende de week afwisselt. Van pasta wordt je niet dik, maar alle dagen pasta is geen goed idee.

Aanvullend is een stukje vlees, kip of vis een mogelijkheid. Je kan voor elke van deze drie opties kiezen voor een mager stuk of een vet stuk. Er zijn magere stukken vlees, net zoals een kippenbilletje een vet stukje kip is. Logischerwijze is de magere keuze het interessantst voor een gezonde maaltijd. Als je zelf niet genoeg op de hoogte bent van verschillende stukken vlees, kan je je slager om raad vragen.

En groenten? Alle soorten groenten zijn goed, en hoe meer hoe liever! Een of meer dagen per week vegetarisch eten mag trouwens ook zeker! Vegetarisch hoeft niet saai te zijn: er zijn genoeg boeiende combinaties groenten en met de juiste kruiding heb je een heerlijk gerechtje!

Wat niet?

Blijf weg van vette en stevig gebonden sauzen. Ook roomsauzen kan je het beste vermijden. Probeer sauzen licht te houden.

Bak je iets, laat het dan niet drijven in boter. Je kan eventueel ook kiezen voor andere vetstoffen, zoals olijfolie. Olijfolie is veel gezonder voor bakken en kan in feite ook beter tegen verhitting dan boter. Het geeft misschien wel even een smaak waar je aan moet wennen, maar zeker geen slechtere smaak!

Wat te drinken?

Zoals doorheen de hele dag drink je ook best bij het diner water zodat je lichaam voldoende water binnen krijgt. Voor velen is het de gewoonte om tijdens het diner één of meerdere glazen wijn of bier te drinken en eigenlijk is dit geen goede gewoonte.

Hoewel je als je rondsurft heel wat tegenstrijdige informatie hieromtrent vindt is het beter om alcohol zo veel mogelijk te vermijden. Wens je toch een glaasje wijn bij het eten? Houd het dan bij één glaasje en kies een kwaliteitsvolle biologische barolo bijvoorbeeld, dat is beter voor het lichaam.