eva's voedingsadvies

Gezond ontbijten

De belangrijkste maaltijd van de dag is zonder twijfel het ontbijt. Desalniettemin is dit ook de maaltijd die het meest overgeslagen wordt. Iedereen slaapt graag een beetje langer, maar toch is het belangrijk om eventjes tijd te maken voor een boterham. Je begint niet alleen een pak meer ontspannen aan je dag, ook ben je meteen gesterkt om wakker te zijn en goed te starten op het werk of op school.

Wat wel?

Het hoeft geen driegangenontbijt te zijn! Dat mag natuurlijk maar het is niet nodig.

ontbijt havermoutwafelsEen paar sneetjes volkorenbrood met lekker beleg zijn perfect. Kippenwit of magere kaas zijn smakelijke en verkwikkende opties. Vele mensen sluiten graag af met nog een boterhammetje met iets zoet: chocopasta of confituur. Van beide producten bestaan ook light-versies: misschien moet je nagaan of deze lekker zijn?

Ontbijtgranen blijven ook populair. Over of ze al dan niet "gezond" zijn, bestaat discussie. Sommige soorten bevatten zoveel suiker dat ze echt niet meer gezond kunnen genoemd worden! De granen die minst gesuikerd zijn, overgoten met wat halfvolle melk, geven je in ieder geval voldoende vezels mee. Of wat dacht je van havermout? Het klinkt ouderwets, maar deze oer-ontbijtgranen bevatten alles wat je nodig hebt om vitaal aan de dag te beginnen. Hier kan je alvast informatie vinden over een boek vol havermoutideetjes en recepten!

Moderner, lekker en snel klaar zijn smoothies. Je kan ze maken met fruit of groenten en aanvullen met appelsiensap, melk of simpelweg crushed ijs. In de zomer een ideaal fris begin, en wat ook handig is – perfect voor onderweg!

Wat niet?

Zo'n Engels ontbijt met worstjes en spek en eieren en baked beans: het ziet er overheerlijk uit, maar er zit ook echt wel veel vet in. Je staat er alleszins wel stevig mee in je schoenen, maar echt gezond kan het niet genoemd worden. Op hotel en met een hele dag citytrippen voor de deur: doe gerust, maar als de rest van de dag stilzitten wordt, lijkt het niet meteen de beste keuze.

Overdreven suiker in koffie en thee zijn ook te vermijden. Probeer zwart te drinken. Fruitsap pers je best vers, want wat in tetrabrikken zit is over het algemeen ook serieus gezoet. De beste keuze is en blijft nog altijd water of halfvolle melk.