eva's voedingsadvies

Bekende diëten: koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet, de naam zegt het zelf, is een dieet met als bedoeling zo weinig mogelijk koolhydraten op te nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan... Koolhydraten zitten overal in, zou je bijna kunnen gaan denken. Niets is echter minder waar. Het is mogelijk om de koolhydraten te beperken ten voordele van de opname van eiwitten en (beperkter) vetten. In die zin is een koolhydraatarm dieet een gematigdere variant van het proteïne dieet.

Toen in de jaren negentig Robert Atkins zijn dieetboek publiceerde, heeft dit werkelijk een rage ontketend. Tot daarvoor was diëten voornamelijk een zaak van weinig eten, en zich dus bijgevolg slap voelen. Een koolhydraatarm dieet is leuker, omdat het niets echt verbiedt, maar wel bepaalde voedingsmiddelen beperkt in opname. De consumptie van koolhydraten wordt namelijk beperkt van 20 tot 60 gram per dag, wat uitkomt op minder dan 20 procent van de dagelijks ingenomen calorieën. Dingen als brood, pasta, aardappelen of rijst worden beperkt, of vervangen door andere producten. Binnen dit dieet zijn mager vlees, vis, of kip en sojaproducten heel belangrijk.

De term koolhydraatarm dieet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende diëten, waarvan het Atkinsdieet waarschijnlijk het bekendste is. Een specifieke definitie bestaat er niet, maar voor alle diëten staat uiteraard wel vast dat de opname van koolhydraten serieus wordt beperkt. Op die manier wordt ketose bereikt: ketonen worden geproduceerd en gebruikt als energiebron in plaats van de glucose die uit koolhydraten onstaat. Vet wordt verbrand – niet langer doet het lichaam beroep op vers opgenomen suikers, onze reserves worden aangesproken.

Om tot een goed resultaat te komen moeten niet alleen de suikers worden beperkt, ook de vetten moet je in het oog houden. Het heeft immers geen zin om alle koolhydraten te schrappen, maar dan vlees of vis wel in sloten boter te bakken. Een verstandige en bewuste manier van eten is belangrijk.

Hoewel het koolhydraat dieet bij de opkomst ervan ernstige vragen opriep bij wetenschappers, hebben sommige experts inmiddels bewezen dat het minderen van koolhydraten bijdraagt tot het verbeteren van de algemene levensstijl en zelfs bepaalde ziekten kan verhelpen of voorkomen, zoals bijvoorbeeld diabetes, bepaalde kankers en epilepsie. Gezond vermageren kan!