eva's voedingsadvies

Bekende diëten: proteïnedieet

Het proteïne dieet is niets nieuws. Het bestaat al ruim dertig jaar en werd in de Verenigde Staten ontwikkeld door enkele slimme koppen aan Harvard. Zij hadden namelijk gemerkt dat de meeste diëten niet bezig zijn met het aanpakken van de werkelijke problemen. Meestal verliest het lichaam gewoon aan spiermassa en vocht, en blijft het lichaam verder gewoon suikers verbranden, maar in mindere hoeveelheden, met een suf en lui gevoel tot gevolg. Om efficiënt en blijvend gewicht te verliezen, zou het lichaam eigenlijk juist de vetten moeten beginnen verbranden. En dat blijft bij de meeste diëten uit.

Een proteïne dieet heeft als doel het opnemen van koolhydraten (suikers dus) stop te zetten. Normaal zijn die koolhydraten nodig om te verbranden. Op die manier krijgt ons lichaam namelijk energie. Pas wanneer er niet genoeg koolhydraten worden opgenomen of aanwezig zijn, schakelt ons lichaam over op de verbranding van vetten. Je begrijpt dus al snel wat een dieet doet dat ervoor zorgt dat je geen extra suikers meer opneemt!

Het idee achter dit dieet is dat je niet minder gaat eten, maar gewoon heel eiwitrijk. Geen hongergevoel, maar wel onevenwichtig dus. Problematisch is dit echter niet: proteïnen zijn een heel belangrijke voedingsstof die nodig is voor het bouwen en onderhouden van het weefsel in het lichaam. Het lcihaam schakelt na twee à drie dagen dieet over op het verbranden van vet, ketose genaamd. Niet alleen is vetverbranding de bedoeling van het dieet, ook levert het energie en stilt het de honger.

Van het jojo-effect is met het proteïne dieet geen sprake. De bedoeling is een gezonde levensstijl aan te leren, zodat het lichaam niet terug overschakelt op het verbranden van suikers. Het dieet zelf bestaat uit vier fasen. Eerst is er een afslankingsfase, waarbij een strikt proteïne dieet wordt aangehouden. Deze is eerst heel streng, maar verloopt later naar een gematigdere aanpak. Fase drie is een overgangsfase die intreedt wanneer men op het ideale gewicht zit. De vierde fase is dan een stabilisatiefase, die gezonde eetgewoontes wil inburgeren om zo nieuwe gewichtstoename te vermijden.

Om een proteïne dieet te starten, kan je best eens een voedingswinkel of diëtist consulteren. Er zijn namelijk pakketjes klaar, bijvoorbeeld die van Your Healthy Fix, die je vooral tijdens de eerste twee strengere fasen kunnen helpen om geen fouten te maken.